Twig v porování s konkurencí: Motorola a Záchranka

V ochraně osamocených pracovníků nejsme na českém trhu jediní, ale poskytujeme nejprofesionálnější a nejspolehlivější službu. Podívejte se na objektivní srovnání s konkurencí, které odhaluje nedostatky konkurence a výhody našeho systému.

Porovnáváme námi používaná profesionální zařízení řady Twig (Twig Protector Pro, Twig Protector ATEX a Twig Embody) se zařízeními, která používá konkurence.

Proč byste si měli vybrat SAFE+ pro ochranu vašich osamocených pracovníků? Přečtěte si výhody našeho řešení.

SAFE+ v porovnání s technologií Man-Down Notifier od firmy Motorola

Technologie nabízená Motorolou je sice vyvinutá pro průmyslové prostředí, schází ji ale celá řada zásadních funkcí, které snižují spolehlivost přivolání pomoci v případě potřeby. V porovnání jsme se zaměřili na všechny důležité parametry, které ovlivňují, zda zařízení spolehlivě a včas rozpozná, že je pracovník v nesnázích.

Základní rozdíl mezi oběma zařízeními je vidět na první pohled. Motorola je rozměrově větší zařízení a 3x těžší, než TWIG!

  Twig Protector Pro Motorola zařízení
Velikost 28 mm x 47 mm x 99 mm 130.3 x 55.2 x 41.1 mm
Váha 119g 365.5 g

Určování polohy

Rychlé určení přesné polohy je naprosto zásadní funkce, kterou musí osobní hlídač (zařízení, které u sebe nosí pracovník neustále u sebe) zvládat co nejrychleji.

Obě porovnávaná řešení umí pracovat se signálem z amerického družicového systému GPS i ruského GLONASS. Motorola ale postrádá funkci asistované GPS, která kombinuje signály z družic s polohou nejbližších základnových stanic vysílajících mobilní signál.

O nic lepší to není ani s určováním polohy ve vnitřních prostorách, kde signál z družic není dostupný. Zatímco my používáme spolehlivé radiomajáky, Motorola nabízí pouze lokátory s technologií Bluetooth, která je pro průmyslové použití naprosto nevhodná. Proč? Přečtěte si náš článek o tom, proč nepoužívat Bluetooth.

FunkceSAFE+Motorola
GPSANOANO
GLONASSANOANO
Asistovaná GPS/GNSSANONE
Vnitřní lokalizace – speciální průmyslový radiomaják (životnost baterie 5let)ANONE
Vnitřní lokalizace – Bluetooth (životnost baterie 1rok)ANOANO
Vnitřní lokalizace – WiFi přístupové bodyANONE

Upozornění na ztrátu signálu

V případě nehody má osobní hlídač za úkol (mimo jiné) automaticky vytáčet nouzová telefonní čísla. Jenže se nikomu nedovolá, pokud nemá dostatečný mobilní signál.

Zatímco my máme neustále přehled o stavu signálu všech aktivních zařízení, Motorola tuto funkci postrádá. Pokud se tedy hlídanému pracovníkovi stane něco v místě, kde nemá signál, nikdo se o tom nedozví.

FunkceTwig (SAFE+) Motorola
Upozornění na ztrátu spojení s osobním hlídačemANONE

Způsob hlášení alarmu

Způsob, jakým se systém chová v případě spuštění alarmu určuje, za jak dlouho se k pracovníkovi v nesnázích dostane pomoc. Víme, že zdaleka ne každá firma provozuje vlastní pult centrální ochrany, kde by pověřený pracovník nepřetržitě monitoroval všechny bezpečnostní systémy.

Proto umí naše zařízení řady Twig automaticky vytáčet a rozesílat zprávy na libovolný počet telefonních čísel, které si sami zvolíte. V případě Motoroly jste vázáni na vlastní pult centrální ochrany, který si případně musíte zřídit.

Zařízení od Motoroly také nemají zabudovanou sirénu. To značně stěžuje hledání pracovníka v nouzi, především pokud se nachází v členitém terénu nebo jakémkoliv jiném, hůřeji dostupném prostředí.

Alarmový stavTwig (SAFE+)Motorola
Volání na pult centrální ochranyANOANO
Volání nebo zaslání zprávy na další kontakty mimo PCOANONE
Integrovaná hlasitá siréna při čekání na záchranuANONE

Možnosti nastavení parametrů ManDown

Správné nastavení parametrů, které zařízení sleduje, je důležité pro eliminaci falešných alarmů a spolehlivé rozpoznání krizových situací.

Obě zařízení umí rozpoznat nepohyb, horizontální natočení a úhel naklonění. Technicky náročněji rozpoznatelné stavy ale Motorola nepodporuje. Nespustí tedy alarm při pádu nebo nárazu a má jen omezené možnosti pro definování toho, co vlastně považujeme za nebezpečný stav.

Protože zařízení od Motoroly nejdou detailně nastavit, jsou odsouzeny k:

  • Generování falešných alarmů
  • Nespolehlivému rozpoznávání nebezpečných situací

Motorola navíc umožňuje administrátorovi systému (zaměstnanec ve vaší firmě) ručně měnit citlivost sepnutí alarmu. Pokud s tím nemá zkušenosti, mohou být jím nastavené hodnoty nepřesné a způsobovat nespolehlivost celého systému.

Senzory u Motoroly také nejdou úplně odladit, protože například namísto celého rozpětí nastavení úhlu naklonění, které Twig umožňuje (0,1,2,…90), má Motorola předdefinované jen tři možnosti: 30, 45 a 60 stupňů.

V SAFE+ pracujeme s velmi pokročilou úrovní detekce ManDown++ a proto máme nebezpečný stav velmi striktně definovaný.

Možnosti kombinací nastavení ManDownTwig (SAFE+)Motorola
NepohybANOANO
Volitelná citlivost senzoru pohybu20mG..999mGNE
Horizontální natočení zařízeníANOANO
Vertikální natočení zařízeníANONE
PádANONE
NárazANONE
Úhel naklonění0,1,2…9030, 45, 60
Kontrolní tlačítko (strojvedoucí)ANONE

Užitečná příslušenství a rozšíření systému

Běžně se v praxi vyskytují situace, kdy samotný osobní hlídač nestačí. Jde například o hlídání pochůzkářů, pro které poskytujeme kontrolní body obchůzky a senzory, které sledují otevíraní a zavírání dveří.

Další integraceTwig (SAFE+)Motorola
Senzor otevření dveříANONE
Kontrolní bod obchůzkyANONE
Náramek s SOS tlačítkemANONE

Provozní statistiky a reportování užitečnosti

V neposlední řadě je potřeba myslet na monitorování funkčnosti provozu a generování statistik. K tomuto účelu jsme vyvinuli reportovaní systém SAFE REPORT, který našim zákazníkům přináší jednoduchou formou analyzovat významné události, které se při provozu nepřetržitého dohledu osamoceného pracovníka objevují:

  • Dodržování směrnice a přehled časů o používání bezpečnostního zařízení na směně.
  • Záznamy o případném výpadku GSM nebo WiFi spojení pro řízení případných rizik v případě nedostupnosti technologie.
  • Počet vzniknutých před-alarmových stavů, kdy se ještě nespustilo alarmové volání.
  • Počet vzniku alarmových volání o pomoc.

Více o analýze provozu se dozvíte v našem článku Přehledné reporty.

SAFE+ v porovnání s mobilní aplikací Záchranka

Záchranka je oficiální mobilní aplikace Zdravotnické záchranné služby ČR, Horské služby ČR a Vodní záchranné služby ČČK. Slouží ke kontaktování záchranářů a automatickému odeslání polohy.

Aplikace má celou řadu uplatnění, ale do průmyslového prostředí a na profesionální ochranu se absolutně nehodí. Spouští se na mobilním telefonu, neumí automaticky detekovat nebezpečné stavy a majitel telefonu musí SOS tlačítko manuálně zmáčknout.

Také je velká šance, že se mobilní telefon při pádu poškodí a nebude vůbec fungovat, nebo si majitel nevzpomene, kde má zrovna aplikaci uloženou. Navíc nemá žádné příslušenství, které by řešilo nedostatek signálu. Ve vnitřních prostorách je tedy nepoužitelná.

V podstatě jde pouze o jednodušší způsob, jak si přivolat pomoc, aplikace po aktivaci odesílá SMS s polohou a vytáčí číslo 155. Záchranka nemá žádné napojení na software, neumí pracovat s pultem centrální ochrany a automaticky neudělá nic.